Gezonde school

De Sint Bernardusschool wil graag een gezonde school zijn. Wij willen onze leerlingen leren hoe je gezond kunt eten en leven. Het aanleren van eten van gezonde voeding begint al op jonge leeftijd. Wij hechten waarde aan een gezonde groei en ontwikkeling van kinderen, en willen ons als school dan ook actief inzetten voor het aanbieden van gezonde voeding.

Wij hebben elke woensdag ‘groenten/fruitdag’ op school, waar kinderen elke week een ander soort groenten of fruit krijgen vanuit school. Wij vragen ouders dan ook geen andere zoete lekkernijen mee te geven, zoals (ontbijt)koeken, granen of snoep. Zo leren kinderen met elkaar verschillende soorten fruit kennen en eten. We werken hiermee op onze school aan een brede gezonde leefstijl. Een gezonde levensstijl uitdragen, kunnen wij niet alleen, daar hebben wij de hulp van ouders bij nodig. Wij willen graag een paar tips met u delen.

Tussendoortjes

Houd tussendoortjes bescheiden, zodat je kind genoeg eetlust overhoudt voor de maaltijden. Voor de ochtendpauze op school is fruit heel geschikt. Vers fruit zit boordevol vezels en vitamine C. Fijn als dit schoongemaakt en gesneden is. Denk bij koeken die met meerderen in een pakje zitten eraan om maar één stuk aan je kind mee te geven, bv. in een trommeltje of boterhamzakje. Dit is meestal voldoende. Een boterham is ook een voedzaam tussendoortje. Kijk ook op de site van het voedingscentrum. 

Traktaties

Bij een feest hoort natuurlijk trakteren! Een traktatie moet lekker zijn, maar hoeft niet ongezond te zijn. Er is een mooie website met daarop een heleboel voorbeelden van gezonde en leuke traktaties. Kijkt u eens op www.gezondtrakteren.nl. Wilt u toch liever snoep trakteren, denk dan ook aan de grootte van de porties: groter is niet beter.

TSO

Kies samen met je kind een mooie brooddoos, laat je kind er stickers op plakken of schrijf er de naam van je kind in sierlijke letters op.

Kies eens een andere broodsoort. Er is keuze genoeg: tiengranenbrood, volkorenbrood, speltbrood, roggebrood, sojabrood, notenbrood… Je kunt de boterham ook in verschillende vormen snijden, bijvoorbeeld de ene dag twee driehoekjes, de volgende dag twee rechthoeken. Of snij een boterham eens in reepjes.

Geef je kinderen groenten mee, zoals enkele schijfjes komkommer of tomaat tussen de boterham. Je kunt ook een portie rauwkost in een goed afgesloten potje of enkele groenten op een spiesje meegeven. Of gebruik uitsteekvormpjes.

Doe een klein dessert in de brooddoos. Een stuk fruit, stukjes fruit op een spiesje of zelfgemaakte fruitsalade in een goed afgesloten potje. Ook melkproducten in een kleine verpakking, zoals een sojadrankje of een potje magere yoghurt zijn ideaal om mee te nemen naar de school.

Doe een leuk en kleurrijk servet in de brooddoos. 

Stop er op bijzondere dagen een boodschap bij. Een kort mopje, verjaardagswensen of ‘smakelijk eten met de groetjes van mama en papa’. 

Betrek je kind bij het samenstellen van de inhoud van de brooddoos. Laat het bijvoorbeeld kiezen tussen ham of kaas, een appel of een kiwi.

Een bruine tosti is ook erg lekker. Er kan ook ander beleg op een tosti dan ham+kaas.